İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Sıkça Sorulan Sorular

1. İKÇÜ “Tekstil ve Moda Tasarımı” ile “Görsel İletişim Tasarımı” bölümlerinin öğrenci kontenjanı kaçtır?

 

2024 - 2025 eğitim öğretim döneminde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü özel yetenek sınavı ile Görsel İletişim Tasarımı Bölümü merkezi sınav ile öğrenci alımı yapacaktır. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü'ne alınacak öğrenci kontenjanı 25, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'ne alınacak öğrenci kontenjanı ise 35'dir.

 

2. İKÇÜ “Tekstil ve Moda Tasarımı” ile “Görsel İletişim Tasarımı” bölümlerinin amaçları nelerdir?

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü; hazır giyim ve moda sektörüne yönelik çağdaş, yaratıcı ve özgün tasarımlar üretebilen, moda dünyasına öncü fikirler sunabilen, malzeme ve üretim tekniklerini bilen, dinamik ve girişimci tasarımcıları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim programları, öğrencilerin kişisel özelliklerini ve yeteneklerini geliştirmelerine, biçim, renk, malzeme, yapı ve işlev ilişkilerini anlayarak kendi kişiliklerine uygun sentezlerle yaratıcı ve özgün tasarımlar sunabilmelerine olanak sağlayacak bir yaklaşımla oluşturulmaktadır. Aynı zamanda, tekstil ve moda tasarımında sürdürülebilirlik kavramına yönelik bütüncül bir bakış açısı geliştirmek ve tasarımda sürdürülebilir bir yaklaşım oluşturmak da hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, çeşitli ulusal ve uluslararası projeler de öğretim programlarına dahil edilerek öğrencilerin bu alanda yetkinlik kazanmaları teşvik edilmektedir.


Görsel İletişim Tasarımı Bölümü; sunduğu eğitim ile çağdaş ve etkili görsel dil oluşturabilme yeteneğine sahip, toplumsal ve kültürel değişimleri izleyen, anlayan, sorgulayan, bilinçli ve kendi mesleki alanında uzmanlaşmış görsel iletişim tasarımcıları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bölümün temel amacı; öğrencilere güncel ve özgün tasarım ürünleri oluşturma becerisini kazandırmaktır. Bu programa katılan öğrenciler, 21. yüzyılın ihtiyaçlarına uygun olarak güncel teknolojileri kullanabilen ve toplumsal, çevresel, sanatsal gibi farklı alanlarda kalıcı çözümler sunabilen tasarımcılar olarak yetiştirilirler. Program, disiplinlerarası yaklaşımı benimseyen ve sektörel deneyime sahip öğrencilerin gelişimini hedeflemektedir.

 

3. İKÇÜ “Tekstil ve Moda Tasarımı” ile “Görsel İletişim Tasarımı” bölümleri kariyerim açısından ne gibi fırsatlar sunabilir?

 

Tekstil ve Moda Tasarımı mezun öğrencilerimiz, çeşitli kariyer olanaklarına sahiptir. Ulusal ve uluslararası alanda dokuma tasarımcısı, giysi tasarımcısı ve tekstil deseni tasarımcısı olarak çalışabilecekleri gibi, tekstil firmalarında satış ve pazarlama alanında da görev alabilirler. Mezunlarımızın sahip olduğu yetkinlikler sayesinde stil danışmanlığı, yaratıcı direktörlük, marka yöneticiliği gibi aranan pozisyonlarda da sektörde önemli görevler üstlenebilirler. Aynı zamanda, kendi atölyelerini kurarak bağımsız tasarımcılar olarak faaliyet gösterebilirler.

 

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nden mezun olan öğrenciler, çeşitli kariyer olanaklarına sahip olurlar. Mezunlar ulusal ve uluslararası alanda reklam şirketleri veya televizyon kanallarında sanat danışmanı, farklı alanlardaki müzelerde sergileme uzmanı veya grafik danışmanı veya görsel iletişim danışmanı olarak görev alabilirler. Mezun öğrencilerimiz, geniş bir iş yelpazesine sahiptir ve çeşitli unvanlarla sektörde yer alabilirler. Görsel iletişim tasarımcısı, üç boyutlu tasarımcı, konsept tasarımcısı, oyun tasarımcısı, sanat yönetmeni, web tasarımcısı, etkileşim tasarımcısı gibi pozisyonlarda, bilgisayar yazılım şirketlerinde, reklam ajanslarında, televizyon kanallarında, oyun tasarımı şirketlerinde ve film yapım, animasyon kuruluşlarında çalışma imkanları bulunmaktadır. Aynı zamanda, serbest çalışma yoluyla kendi tasarım atölyelerini kurabilirler ve sanat ve tasarım ortamlarında yaratıcı üretimlere katılabilirler.

 

4. İKÇÜ “Tekstil ve Moda Tasarımı” ile “Görsel İletişim Tasarımı” bölümlerinin müfredatı hakkında bilgi edinebilir miyim?

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü müfredatı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü müfredatı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

 

5. Akademik kadronuz hakkında bilgi edilebilir miyim?

 

Fakültemiz, 3 profesör, 7 doçent, 2 doktor öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi ile eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

 

6. İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi nerededir? Kampüse ulaşımı nasıl sağlayabilirim?

 

İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi, Çiğli’de bulunan Ana Yerleşke’de konumlanmaktadır. Ana Yerleşke’ye ulaşım için Karşıyaka-İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi dolmuşları ve 595, 596, 817 numaralı belediye otobüsleri kullanılabilir. Ayrıca fakültemiz, İZBAN-Egekent durağına yürüme mesafesindedir. Çiğli Tramvay Hattı tamamlanmış olup, aktif bir şekilde hizmet vermektedir. Tramvay hattının son durağı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne ulaşımı kolaylaştırmaktadır. 

 

7. Üniversitenizde ve çevresinde barınma ve beslenme imkanları nelerdir?

 

Öğrencilerimizin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla işletilen kantin, kafeterya ve yemek salonlarının sağlıklı ve hijyenik koşullarda hizmet vermesi sağlanmakta ve denetlenmektedir.   Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının denetlemekle sorumlu olduğu 1 yemek üretim mutfağı, 2 öğrenci yemekhanesi, 2 çay ocağı ve 8 Kantin-Kafeterya bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 400 öğrencimizin yemek yardımı üniversitemizce karşılanmaktadır.

 

Üniversitemizde öğrencilerimizin ders saati dışındaki boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geçici işlerde çalıştırılarak hem maddi kazanç hem de uygulama becerisi kazanmalarını sağlamak amacıyla kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma programı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Üniversitemiz Balatçık Kampüsü içerisinde Kredi Yurtlar Kurumuna ait Kız Öğrenci Yurdu ile yine üniversitemiz Balatçık Kampüsüne 500 metre mesafede Kredi Yurtlar Kurumuna ait erkek öğrenci yurdu da bulunmaktadır. Balatçık Kampüsü çevresinde öğrencilere yönelik inşa edilmiş olan yerleşim alanları da bulunmaktadır.

 

8. İKÇÜ kampüsünde ne gibi sosyal imkanlara ulaşabilirim?

 

Üniversitemizde öğrencilerimizin fiziksel aktivitelerini gerçekleştirebileceği çok amaçlı spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, fitness salonu, tırmanma duvarı, halı saha, aktivasyon salonu, 13 adet masa tenisi, 4 adet açık voleybol, basketbol ve tenis sahası bulunmaktadır. Ayrıca, futbol, futsal, basketbol (kadın-erkek), voleybol (kadın-erkek), tenis (kadın-erkek), masa tenisi (kadın-erkek) ve badminton (kadın-erkek) takımları aktif olarak faaliyet göstermektedir. Bu takımlar Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalara katılmaktadır.

 

Öğrencilerimize ücretsiz olarak alanında uzman eğitmenlerimizce tenis, masa tenisi, kick boks, voleybol, basketbol, badminton, tekvando, pilates ve step-aerobik gibi çeşitli kurslar sunulmaktadır. İlkbahar ve sonbahar aylarında ise gruplar halinde doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları düzenlenmektedir.

 

Sağlık hizmetlerine kolay erişim sağlamak amacıyla Çiğli Merkez Yerleşkesi içinde Aile Sağlığı Merkezi gibi sağlık hizmeti olanakları mevcuttur. Ayrıca öğrencilere psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri de sunulmaktadır. İKÇÜ öğrenci ve çalışanları, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti alabilmektedirler.

 

9. Üniversite kütüphanesinden bahsedebilir misiniz?

 

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı; Merkez, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi Kütüphaneleri olarak 3 birimde hizmet sunmaktadır. 2810 m2 kapalı alanı, 752 kişilik oturma kapasitesi bulunmaktadır. İKÇÜ’nün her öğrencisi ve personeli kütüphanelerin doğal üyesidir. Kütüphanede ödünç-iade, bilgi tarama, kurumsal açık erişim bilgi sistemi (DSpace), kablosuz internet, kütüphaneler arası ödünç-iade (ILL), açık raf sistemi ve basılı nadir kitapları dijitalleştirme alanı ile kullanıcılara hizmet verilmektedir.

 

Görme engelli kullanıcılar için sesli kitap koleksiyonu (GETEM, GEKOP) bulunmaktadır. Kütüphanede 41.250 basılı kitap, 115 basılı dergi; 36 veri tabanı üzerinden 394.952 e-kitap ve 47.824 e-dergi ile 700 adet görsel-işitsel materyal mevcuttur. Kullanıcıların grup çalışması yapabilecekleri çalışma odaları, bilgisayar ve okuma salonları bulunmaktadır. Kütüphane, kartlı geçiş sistemiyle akademik takvim yılında haftanın 6 günü (Pazartesi-Cumartesi) 7/24 hizmet vermektedir.

 

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı sayfasına erişim için tıklayınız.

 

10. İKÇÜ’de yer alan öğrenci toplulukları hakkında bilgi edinebilir miyim?

 

Öğrencilerimizin ders dışı zamanlarında sosyal ve kültürel etkinliklere katkı sağladığı 70’e yakın topluluk bulunmaktadır. Üniversitemizde isteyen her öğrenci, ilgi alanına giren topluluklara üye olabildiği gibi yeni ilgi alanlarına dönük topluluk oluşturmak için de girişimde bulunabilmektedir. 

 

Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

11. İKÇÜ’de yer alan sanat ve tasarım alanındaki lisansüstü programlar nelerdir?

 

Fakültemizde; Sanat ve Tasarım Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans, Kültür Sanat Yönetimi Tezli Yüksek Lisans ve Müzik Tezli Yüksek Lisans Programlarında eğitim verilmektedir.

 

 

Menüyü Kapat