Kültür ve Sanat Yönetimi Tezli
Kuruluş: 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kültür ve Sanat Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı kurulması planlanarak gerekli çalışmalar yapılmış ve YÖK tarafından onaylanması ile birlikte 2021-2022 güz dönemi ile öğrenci alımına başlanacaktır. Dersler Temel Sanat Eğitimi, Moda ve Tekstil Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı, Müzik bölümlerinde tam zamanlı kadrolu olarak görev yapan 2 Profesör, 3 Doçent ve 4 Öğretim Üyesi tarafından sanat ve tasarım öğrenci kaynağında yer alan tüm adaylara hitap edebilecek şekilde oluşturulmuştur. Programın temel amacı, plastik ve fonetik sanatlar programları mezunlarının sanatsal değerlendirme, sanat yönetimi, gösteri tasarımı, konularında uzman, yaratıcı, üretici ve ayrıca gösteri sanatlarının evrensel boyutunu betimleyebilme, algılayabilme yetisiyle donanmış sanat yöneticileri yetiştirmektir. Ayrıca öğrencilerin sanat becerilerini ve kültürel algılarını en üst noktaya çıkararak, onları disiplinler arası bilimsel araştırmalar yapabilecek donanıma getirmektir. Bağlı olunan üniversiteye bilimsel çalışmaların yanı sıra kültürel çalışmalarıyla da katkı sağlaması planlanan bu program üniversitemize ve dolayısıyla bölgeye önemli katkılar sağlayacağı ön görülmektedir.
Kabul ve Kayıt Koşulları: Sanat ve Tasarım Fakültesi'nin Enstitüde kurduğu anasanat dalları bünyesinde yürütülen tezli yüksek lisans programlarında ALES ve yabancı dil şartı aranmaz. Alana ilgi duyan 4 yıllık Grafik, Geleneksel Türk Sanatları, Fotoğraf, Tekstil ve Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar, Endüstriyel Tasarım, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Müzik, Resim ve Resim-İş Bölümleri ile diğer tasarım alanlarının lisans mezunları başvurabilirler. Bunun yanı sıra programa başvuracak adayların Sosyal Bilimler Enstitümüzün öngördüğü tüm koşulları yerine getiriyor olmaları gerekmektedir. Yüksek lisans programlarında lisans mezuniyet notunun % 40'ı, jüri tarafından yapılacak yetenek sınavı notu/ portfolyo/ dosya incelemesinin % 60'ı toplanarak 100'den aşağıya doğru sıralama yapılır. Genel başarı notu 60'ın altında veya yetenek sınavı notu 50'nin altında olan aday programa kabul edilmez. Başarılı olan aday sayısı kontenjanın üzerinde olduğunda adaylar başarı sırasına göre kontenjan dâhilinde programa kabul edilir. Başarılı olan adaylar, EYK tarafından belirlenen süre içinde istenen belgelerle şahsen başvurarak kesin kayıtlarını yaptırır. Kesin kayıt hakkını kazanan adaylardan başvuru sırasında teslim ettikleri belgeler tekrar istenmez. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Belirlenen süre içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adayın yerine yedek adaylardan başarı puanına göre eksik kontenjan kadar aday, kayıt yaptırması için üniversite/Enstitü elektronik ağ sayfalarından yapılan ilanla çağrılır. İlan edilen süre içinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar kayıt yaptırma hakkını kaybeder.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Tezli yüksek lisans programı öğrencileri, her yarıyıl için en az 15 kredi (30 AKTS) karşılığı 5 ders olmak üzere toplam 10 ders ve 30 kredi (90 AKTS) karşılığı dersi başarması, seminer ve tez çalışmasını tamamlamak zorundadır. Ders aşaması tamamlandıktan sonra danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda tez çalışması yapılarak teslim edilmelidir. Son olarak tezi kabul edilen öğrencinin, çalışmasını sözlü olarak atanacak jüri önünde başarılı bir şekilde sunması gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları: Yüksek Lisans Programı (ikinci düzey) en az yedi bölüm dersi, bir seminer dersi ile uzmanlık derslerinin başarılması ve tez çalışmasının tamamlanmasıyla sona erer. Öğrencilerin en az 21 yerel krediyle birlikte 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.
Program Öğretim Planı için tıklayınız.